28 داروی پرکاربرد با عناب: شربت عناب، جوشانده عناب و داروهای ترکیبی

عناب از بهترین داروهای طب سنتی است که برای بیماریهای مختلف کاربرد دارد و بهترین کاربرد آن برای کاهش مواد زائد خون و صاف کردن خون از مواد غلیظ است.
اسامی مختلف عناب
نام فارسی: عناب
نام عربی: العُنّاب
نام اردو: عَنّاب
نام انگلیسی: Jujube
نام علمی: Ziziphus Jujuba از خانواده Rhamnaceae
نام های دیگر: تَبَرْخون، سیلانه
اجزای مورد استفاده در طب سنتی
چوب، برگ، میوه، هسته میوه و صمغ درخت.
طبع و مزاج
عناب، حرارتی معتدل دارد و کمی مایل به تر است.
افعال و خواص
نفع خاص: مهم ترین خاصیت و منفعت عناب، تصفیه خون و رفع خشونت و خشکی سینه و حلق است.
عناب منضج اخلاط غلیظ، ملین سینه، ملین احشاء، مسهل اخلاط رقیق، مولد خون صالح، مسکن حدت خون، مسکن التهاب معده و مسکن تشنگی است. عناب خشک برای درمان بیماریهای سینه و ریه از عناب تازه بهتر است.
مقدار مصرف: تا پنجاه عدد.
مضرات
هر چند که عناب جزو کم عارضه ترین داروها محسوب میشود اما در صورتی که بیش از حد مصرف شود این مضرات را ممکن است داشته باشد: نفاخ، دیر هضم و کاهنده منی مرد است، برای معده های سرد و مرطوب ضرر دارد و باعث ضعف نیروی جنسی می شود.
مصلحات و تدابیر
شکر، مویز و گلاب برای نفخ و معده های سرد و مرطوب. عسل و ادویه مبهی برای قلت منی و ضعف نیروی جنسی.
بدل: سپستان.
شما میتوانید برای تشخیص مزاج و علت مشکلات خود، آزمون رایگان زیر را پر کنید
داروهای ترکیبی با عناب
- عناب و درد گلو
استفاده از لعاب به دانه و جوشانده عناب هر ۴ ساعت یکبار میتواند به کاهش التهاب و درد گلو کمک نماید. - عناب و سرماخوردگی (جوشانده عناب)
10 عدد عناب زخمی شده را در ۲ لیوان آب به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید. سپس. کرده و با کمی عسل شیرین نموده و میل نمایید. - عناب و آکنه
روزانه ۲-۱ استکان از دم کرده یک قاشق غذاخوری، آویشن ۱۰ عدد عناب و ۱ قاشق مرباخوری گل ختمی استفاده کنید.
دم کرده ۱ قاشق مرباخوری گل ختمی ۵ عدد عناب که موقع مصرف به آن یک قاشق غذاخوری خاکشیر نیز اضافه شود روزی ۳-۲ بار
دستور عناب و انجیر: ۱۵ عدد عناب و ٦ عدد انجیر را شب در یک لیوان آب معمولی ریخته و درب آن را بگذارید تا فردا صبح بماند سپس در طول روز یک سوم ترکیب ۵ عدد عناب و ۲ عدد انجیر و آب مربوطه را پس از هر وعده غذا میل کنید. - عناب و کهیر
عناب: تعداد ۳۰ عدد عناب را در یک تا دو لیوان آب جوشانده با اولین جوشش، آب آن را خاموش کرده، سپس ۲۰ دقیقه بماند. هر سه ساعت تعداد ۴ تا ۵ عدد از عنابهای فوق خورده شود. - عناب و پسوریازیس
دم کرده آویشن ۱ قاشق غذاخوری + عناب ۲۰-۱۵ عدد + ۱ قاشق مرباخوری ختمی با نبات شیرین شده و روزی ۳ استکان میل شود. - عناب و برص (ویتیلیگو)
دم کرده گاوزبان بادرنجبویه اسطخدوس سنبل الطیب، آویشن بابونه، ریشه ایرسا از هر کدام ۵ گرم، عناب ۲۰-۱۵ عدد هنگام مصرف با عسل شیرین شود. از این دم کرده روزی ۳ استکان میل شود. - عناب و تب
عناب باعث لزوجت میشود و حرکت خون را کاهش و موجب کاهش تب میشود. - عناب و غلظت خون
عدد عناب را در آب جوشانده تا کاملاً بپزد سپس یک قاشق غذاخوری آویشن به آن اضافه کرده و بگذارید به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد. - عناب و فشار خون بالا (شربت عناب)
۲۰ عدد عناب را زخمی کرده و ۲۴ ساعت خیسانده سپس بجوشانید تا پخته شود و از پارچه صافی رد کنید و بعد بجوشانید تا نصف شود و با یک و نیم برابر آن شکر بپزید تا به قوام. برسد با آب رقیق کرده میل شود. - عناب و خارش و آلرژی پوستی
بنفشه + خارخاسک + عناب + تخم ترشک + گشنیز + سه پستان - عناب و درد سینه و سرفه
چنانچه ماء الشعیر را با عناب، سپستان، انجیر و پرسیاوشان بپزید، خوردن آن درد سینه و سرفه را درمان میکند. - شربت عناب صفرابر:
نوشیدن آب خیسانده یا جوشانده عناب در عرق کاسنی یا سکنجبین، مسکن حدت صفرا و خون است و به درمان مخملک، هسته و قابل صفراوی کمک میکند. - عناب و زخم روده:
اگر عناب نیمه رسیده را با هسته پودر کنید، خوردن آن برای درمان زخم روده مفید است. - عناب و اسهال:
چنانچه عناب نیمه رسیده را با هسته اش پودر کنید، خوردن آن با آب سرد، اسهال را برطرف میکند. - عناب و ورم چشم:
اگر عناب را با هسته اش پودر کنید، مالیدن آن برای رفع التهاب و ورم گرم چشم مفید است. - برگ عناب و خارش بدن:
نوشیدن نیم رطل جوشانده برگ درخت عناب با مقداری شکر، به مدت پنج روز متوالی، خارش بدن را برطرف میکند. - برگ عناب و بی حسی زبان:
برگ تازه درخت عناب باعث بی حسی زبان میشود؛ به همین دلیل آن پیش از خوردن ادویه بد طعم، کاربرد دارد. - برگ عناب و زخم:
پاشیدن پودر برگ خشک شده درخت عناب، جذام و زخمهای مزمن را بهبود می بخشد، به ویژه اگر ابتدا روی زخم، عسل بمالید. - چوب عناب و زخم روده:
خوردن پودر چوب درخت عناب، به درمان زخم روده، حکه و جرب کمک می کند. - چوب عناب و زخم عفونی:
اگر زخم های عفونی را با مخلوط یک حصه پودر پوست تنه درخت عناب و یک حصه سفیداب پر کنید، چرک زخم را تنقیه میکند و باعث التیام آن می شود. - چوب عناب و شکسته بندی:
ضماد نشاره چوب درخت عناب، در شکسته بندی استخوان یا دررفتگی مفصل، کاربرد دارد. - صمغ عناب و بیماری چشم:
طلای صمغ درخت عناب برای بهبود بیماری های چشم مفید است. - صمغ عناب و اگزما:
طلای صمغ درخت عناب با سرکه، اگزما را بهبود می بخشد. - عناب و دفع اخلاط سوداوی
۱۰ گرم گل گاوزبان و ۱ لیموعمانی ۱۰ دقیقه با ۲ لیوان آب جوشانده شود و بعد مدت ۱۰ دقیقه دم کرده و صاف شده و فنجان فنجان میل کنید تا باعث تعریق شود. منضج سودا عنّاب (۱۵) واحد؛ سپستان (۱۰) (واحد)؛ گل گاوزبان، بادرنجبویه، اسطخودوس، پرسیاوش، بادیان شاهتره شیرین بیان از هر کدام ۷ واحد همه نیم کوب شوند برای هر بار مصرف روزها) نیم ساعت پیش از صبحانه و شبها پیش از خواب یک قاشق غذاخوری از پودر را در یک و نیم لیوان آب به مدت ۱۰ دقیقه با حرارت ملایم بجوشانید تا یک لیوان از آن باقی بماند. سپس دارو را صاف کرده و تا گرم است میل کنید این کار را ۱۵ روز دهید و در روز شانزدهم از یک مسهل مانند ماء الجبن افتیمونی استفاده کنند. - عناب و سردرد
خیسانده عناب: شب پانزده عدد عناب به اضافه یک قاشق غذاخوری آب لیموی تازه در یک لیوان آب خیسانده، فردا پس از هر وعده غذا یک سوم آن را میل کنند. - داروی صاف کننده خون
کاهو پنج مثقال (یک مثقال طبی معادل 4 گرم) + برگ چغندر پنج مثقال + کاسنی پنج مثقال + دانه انار شیرین پنج مثقال + آلو (آلو بخارا) سه مثقال + عناب سه مثقال + ترنجبین دو مثقال (آسیاب بشود و الک بشود بدون اضافه کردن عسل چون تجربه نشان داده است که عسل اثر این دارو را نصف میکند. مقدار مصرف: یک ساعت قبل از شام یا قبل از ناهار به اندازه یک قاشق مربا خوری مصرف بشود. اگر مشکلات بیمار زیاد است در هر دو وعده مصرف بشود. مدت مصرف باید طولانی باشد. مانند دو یا سه هفته مصرف بشود. یا اینکه تا برطرف شدن مشکل مصرف بشود. چیز مضری در این دارو وجود ندارد بنابراین مصرف زیاد آن مشکلی ندارد. (آلودگی خون را هم برطرف میکند و همچنین خون را رقیق میکند. حساسیت ها را برطرف میکند، درمان لکه های صورت و بدن است. برای درمان جوش صورت و جوش جوانی استفاده میشود.
ماهیت گیاه عناب
عناب میوه درختی است که ارتفاع آن به هشت متر میرسد.
درخت عناب، چوبی محکم دارد و پوست آن، قرمز مایل به قهوهای و پررنگ است.
میوه عناب، کوچک، گوشتی، تقریباً بیضی گون و مایل به تخم مرغی شکل است. طعم عناب، ابتدا گس است؛ ولی پس از رسیدن کامل، شیرین و لعاب دار می شود. بهترین عناب، کاملاً رسیده، بزرگ، پرگوشت، شیرین و قرمز رنگ است.
منابع
- کتاب مفردات نوشته سیدمحمدعلی سیدنظری
- کتاب درمانهای ساده برای بیماری های شایع
- کتاب درمانهای بالینی دکتر محسن ناصری
- کتاب دراسه فی الطب الرسول اثر استاد تبریزیان

درباره سلمان مومن زاده
من محقق و مدرس طب سنتی هستم. در دانشگاه علوم پزشکی اراک در رشته تاریخ پزشکی از اساتید طب سنتی ایران بهره بردم و سالها در میدان تجربه نیز راه پیموده ام و اکنون برآنم که تجربیات خود را در اختیار شما قرار دهم.
نوشتههای بیشتر از سلمان مومن زاده
دیدگاهتان را بنویسید