روغن زیتون چه کاربردهای درمانی در طب سنتی دارد؟

درباره خواص و ویژگیهای روغن زیتون به یک نتیجه مهم رسیدهام. روغن زیتون باید روغن اصلی مورد استفاده برای انسان باشد و دیگر روغنها را نیز میتوان گاهی در کنار این روغن استفاده کرد. با مطالعه این مطلب، شما هم به همین نتیجه خواهید رسید.
میوه زیتون از لحاظ طبی ارزش بسیار بالایی دارد. حتی نام این میوه در قرآن هم ذکر شده است که نشانه اهمیت بالای آن است.
روغن گرفته شده از زیتون در طب سنتی، نه تنها دارای خواص درمانی بسیار زیاد است بلکه کاربردهای زیادی هم در طبخ غذا و استفادههای سرخ کردنی دارد. در این مقاله به خواص و کاربرهای این روغن ارزشمند میپردازیم.
خواص طبی روغن زیتون خالص
زیتون و قلب و عروق
در حال حاضر بیماریهای قلبی نخستین علت مرگ در جهان است. 40 درصد مردم، فشار خون بالا دارند و پیش بینی میشود تا سال 2030 حدود یک سوم مرگ و میرها ناشی از بیماریهای قلبی باشد. مطالعهای که در کشور یونان روی 20343 نفر انجام شد نشان داد، مصرف روغن زیتون موجب کاهش معنیدار میزان فشار خون شده است.
زیتون و سرطان: سرطان در کشور یونان که از زیتون بسیار استفاده میکنند. حدود 40 درصد کمتر از کشورهای دیگر اروپایی مثل انگلیس بوده است. آزمایشها هم اثر ضدسرطانی زیتون را ثابت میکند.
زیتون و چربی خون: مطالعات دیگر نشان داد روغن زیتون چربی خون را کاهش و تصلب شرائین را کم میکند.
زیتون و معده: زیتون خواص ضدمیکروبی بالایی داشته و در این زمینه به معده کمک زیادی میکند. در طب سنتی ایران نیز، یکی از خواص زیتون را تقویت معده ذکر کردهاند.
زیتون و زیبایی: مطالعات نشان داد، روغن زیتون برای بهبود زودتر زخم اثر داشته و برای مشکلات پوست و مو کمککننده است و باعث رشد مو و ناخن میشود. در دین مبین اسلام نیز تاکید زیادی برا ستفاده از زیتون برای پوست و مو شده است.
زیتون و استخوان: آزمایشات نشان داد روغن زیتون تراکم استخوان را زیاد کرده و از پوکی استخوان جلوگیری میکند.
زیتون و پاکسازی بدن: همچنین اثرات مفید بر معده و روده، بهبود سیستم ایمنی، بهبود سیستم ادراری بخصوص کلیه ها اثبات شده است.
روغن زیتون، روغن سرخ کردنی است؟
متاسفانه بسیاری از مردم فکر میکنند روغن زیتون برای سرخ کردن مناسب نیست. در جستوجویی که به زبان فارسی در فضای مجازی داشتم متوجه شدم که تقریبا در تمام سایتها، روغن زیتون برای سرخکردن نامناسب انگاشته شده است. این در حالی است که تحقیقات، آزمایشها و مطالعات جهانی، چیز دیگری میگوید.
تنها با یک جست و جوی ساده در مقالات معتبر جهان، میتوانید متوجه شوید که روغن زیتون، از بهترین و مقاومترین روغنها برای سرخ کردن است.
برای نمونه میتوانید به سایت هلثلاین مراجعه کنید.
در این سایت، یک مقاله جمع بندی بلند بالا، درباره روغن زیتون درج شده است. دقت کنید که این مقاله از جمع بندی دهها مقاله معتبر نوشته شده است. در بخش خلاصه مقاله چنین آمده است:
«در بسیاری از مطالعات و آزمایشها، روغن زیتون را برای مدت طولانی، در معرض حرارت بالا قرار دادهاند. حتی در چنین شرایط شدیدی، در روغن زیتون مقادیر قابل توجهی از ترکیبات مضر تشکیل نمی شود.»
جالب است بدانید که در روایات اهلبیت، توصیه شده است که از روغن زیتون برای سرخ کردن بادمجان یا تخم مرغ استفاده کنید.
آدرس مقاله:
https://www.healthline.com/nutrition/is-olive-oil-good-for-cooking#nutrient-loss
خصوصیات روغن زیتون خوب
اگر شما یک مصرف کننده ی حرفه ای روغن زیتون نیستید، باید بگویم که این مطلب برای تشخیص روغن اصل از تقلبی کاربرد کمی دارد. اما به مرور زمان و آشنایی بیشتر با روغن زیتون خالص، می توانید از این خصوصیات نیز برای تشخیص بهره ببرید.
- روغن زیتون خالص و تصفیه نشده، رایحه دل انگیز زیتون دارد. به شخصه روغن زیتونهایی دیدهام که با استفاده از تفالههای بدبوی زیتون بودار شده اند و فقط توسط یک شخص باتجربه قابل تشخیص هستند.
- روغن زیتون خالص و تصفیهنشده، مزاج گرمی دارد. وقتی این روغن را به پوست خود مالش دهید، گرمی آن را حس میکنید. همچنین جذب این روغن در پوست، نسبتا زیاد است.
- خانم هایی که مدتی از روغن زیتون خالص برای پخت و پز استفاده کرده اند، این تجربه را دارند که روغن زیتونی که به ظروف، اجاق گاز و هود آشپزخانه میچسبد، به راحتی قابل پاک شدن هستند. اما بقایای روغن های بازاری، چسبندگی زیادی داشته و به سختی از سطح اجسام پاک می شوند.
روغن زیتون اصل را میتوان تشخیص داد؟
به علت قیمت بالای روغن زیتون، تقلب در این محصول نیز به شدت افزایش یافته است. بطوری که میتوان حدس زد که اکثر روغنهایی که به نام روغن زیتون عرضه میشوند، خالص و اصل نیستند.
از جهت دیگر، متاسفانه دیگر عطر و طعم زیتون برای خریداران، در اولویت نیست و به آن توجه ندارند. همین اتفاق نیز باعث شده تا متقلبها هر مایع چرب و بیبو را بعنوان روغن زیتون تصفیه شده به بازار عرضه کنند. البته روغن های تقلبی با رایحه زیتون نیز در بازار وجود دارد و این نیز دشواری تشخیص روغن زیتون خالص را دوچندان کرده است. تشخیص روغن زیتون اصل از تقلبی، مانند تشخیص عسل اصل از تقلبی است.
ساده و خلاصه بگویم : برای اطمینان بیشتر، روغن زیتون را فقط از افراد مورد اطمینان تهیه کنید.
قیمت روغن زیتون
به علت کمبود تولید روغن زیتون و تقاضای زیاد، قیمت روغن زیتون اصل نسبت به روغنهای خوراکی معمولا بسیار بالاتر است. با یک حساب و کتاب ساده میتوان فهمید که قیمت بسیار پایین بعضی از روغن زیتونهای موجود در بازار، بیجهت است.
بگذارید به شما آموزش دهم:
معمولا از 6 تا 10 کیلوگرم زیتون رسیده (بطور متوسط 8 کیلوگرم)، میتوان یک لیتر روغن زیتون خالص استخراج کرد. حالا قیمت زیتون خام را درب باغ در نظر بگیرید. آن قیمت را ضرب در عدد 8 کیلوگرم کنید. هزینه های تقریبی روغن گیری، بسته بندی و… را اضافه کنید. حالا خودتان را قاضی کنید که آیا چنین قیمتی برای روغن زیتون، با واقعیات موجود، جور در میاید؟
پر واضح است که این مطلب به این معنی نیست که روغن زیتون گران قیمت، حتما خالص و اصل است.
تفاوت روغن زیتون خوراکی و غیر خوراکی
در اصل، روغن زیتون خوراکی و غیر خوراکی وجود ندارد. در واقع روغن زیتون خالص را میتوان هم بصورت خوراکی و هم برای مصارف دیگر مثل ماساژ و… استفاده کرد. اما در عمل، بعضی از روغنهای زیتون به علت بو و طعم شدید و زننده، نمی توان بصورت خوراکی به مصرف رساند و این روغنها به عنوان روغن زیتون غیر خوراکی عرضه می
شوند. باید دقت داشته باشید که روغن زیتونی که برای مصارف غیر خوراکی استفاده میشود نیز باید خالص و اصل و پاکیزه باشد تا اثر درمانی خوب را داشته باشد. بنابراین توصیه میکنم که برای تمامی مصارف خود، تنها از روغن زیتون خوراکی بهره ببرید.
طریقه مصرف روغن زیتون خالص
روغن زیتون، مصارف گسترده ای دارد. بهتر است بگویم که مصرف این روغن باید در صدر روغنهای مصرفی یک انسان برای خوراک و درمان باشد.
روغن زیتون در غذاهای پختنی، سرخ کردنی، سالادها، دسرها و… به کار میرود. همچنین این روغن را به عنوان یک پایه برای بهره گیری از عصاره گیاهان استفاده میکنیم. برای مثال، گل سرخ یا همان گل محمدی، فاقد روغن است. بنابراین مقدار زیادی گل محمدی را در روغن زیتون شناور میکنیم تا عصاره و خواص خود را به روغن بدهد. اینگونه روغنی بنام روغن گل سرخ تهیه میشود که خود حاوی خواص متعدد درمانی است.
توصیه به مصرف زیتون و روغن زیتون در اسلام
شاید اگر این مطلب را در ابتدای این مقاله می آوردم، قدر آن دانسته نمیشد. اما اکنون که با خواص شگفتانگیز زیتون آشنا شدید، بیشتر به ارزش این سخنان پی میبرید.
خداوند در قرآن کریم به زیتون قسم خورده است. (وَ التِّينِ وَ الزَّيْتُون﴾. منبع: قرآن کریم، سوره التین، آیه یک
خداوند به آنچیزی قسم میخورد که ارزش زیادی داشته باشد. خداوند اینگونه ارزش بالای زیتون را به بندگان می آموزد.
پیامبر اسلام میفرماید:
با روغن زیتون روغن مالی کنید و آن را با نان بخورید زیرا روغن خوبان و خوراک برگزیدگان است و با پاکی و برکت دو بار مسح شده است. در اول و آخر فصل مبارک است و هیچ آسیبی و بیماری با آن نمیرسد.
منبع: المحاسن، برقی، ج2، ص484.
در وصیت پیامبر(ص) به حضرت علی (ع) آمده است:
ای علی روغن زیتون بخور و با آن روغن مالی کن زیرا کسی که روغن زیتون میخورد و روغن مالی میکند با آن، شیطان چهل روز نزدیک او نمیشود.(افزایش مقاومت به میکروب و شیاطین دیگر)
منبع: المحاسن، برقی، ج2، ص485.
پیامبر اسلام میفرماید:
برشما باد روغن زیتون، چرا که صفرا وسودا را برطرف میکند و بلغم را ازبین میبرد و عصب را تقویت میکند و بیماری را برطرف میکند و اخلاق را نیکو و دل را خوش و هم و غم را برطرف میکند.
منبع: عیون اخبار الرضا ع، شیخ صدوق، ج2 ص39.
دیدگاهتان را بنویسید