انواع سکسکه در طب سنتی: علتها و درمانها

سید اسماعیل جرجانی در کتاب معتبر خود میگوید سکسکه (فواق) انواع و اقسامی دارد و هر نوع سکسکه نیز درمان خاص خودش را میطلبد. او علتهای انواع سکسکه را بیان میکند و درمانهای هر کدام را جداگانه مطرح میکند. در اینجا متن کامل کتاب را به زبان امروزی بازنویسی کرده ام و مطالب مفید دیگری نیز از منابع طب سنتی به آن اضافه نموده ام تا بتوانید با بهترین درمان های سکسکه آشنا شوید.
درست است که سکسکه انواعی دارد و هر کدام درمان خاص خود را دارد، اما بنا بر تجربه، اکثر سکسکه ها از نوع 2 و 3 و 4 هستند که هر سه درمانهای مشابهی دارند
سکسکه شش دلیل اصلی دارد:
- خوردن چیزی گرم و تند که دهانه معده را میسوزاند و تحریک میکند.
- وجود مادهای سرد و مرطوب در دهانه معده که معده سعی در دفع آن دارد.
- سردی مزاج معده (طبع سرد معده).
- وجود باد غلیظ و متراکم در معده.
- خشکی بیش از حد معده به دلیل استفراغ یا اسهال شدید.
- آماس (التهاب) معده یا کبد
نشانهها و تشخیص نوع سکسکه
نوع اول (علت گرم و تند)
اگر دلیل سکسکه، خوردن چیزی گرم و تند یا بالا آوردن صفرای زرد و سبز باشد، یا این که ماده گرم و تیزی از کبد یا عضو دیگری به معده ریخته باشد، معمولاً با تشنگی، احساس طعم تلخ در دهان و سوزش سر معده همراه است. سابقه بیمار (مثلاً چیزی که خورده) به تشخیص این نوع کمک میکند.
نوع دوم (علت سرد و مرطوب)
این نوع وقتی است که غذاهای سنگین و غلیظ زیادی خورده شده باشد که هضم نشده و در معده ترش شده است. معده سعی در دفع این ماده دارد. این مورد در کودکان که زیاد میخورند، شایع است. نشانههای آن شامل آروغ ترش، حالت تهوع و آب آوردن دهان است. سابقه غذایی بیمار این مورد را تایید میکند.
نوع سوم (علت سردی مزاج معده):
این نوع بیشتر برای سالمندان، کودکان و افراد بسیار بیمارپیش میآید.
در سالمندان به دلیل کاهش حرارت ذاتی بدن است.
در کودکان به دلیل سرکوب شدن حرارت بدن به علت پرخوری است.
در بیماران به دلیل ضعف حرارت بدن در اثر بیماریهای طولانیمدت است.
نوع چهارم (علت باد غلیظ):
این نوع نیز ناشی از بادی است که در معده گیر کرده. این باد غلیظ خود از بلغم غلیظ ایجاد میشود که منشأ آن هم خوردن غذاهای سنگین و هضمنشده، به ویژه غذاهای باددار (نفاخ) است. سابقه غذایی بیمار نیز کلیدی است.
نوع پنجم (علت خشکی):
وجود سابقه استفراغ یا اسهال زیاد که باعث خالی و خشک شدن معده شده، دلیل این نوع است.
نوع ششم (علت آماس):
اگر سکسکه به دلیل التهاب معده یا کبد باشد، درد در محل التهاب، تب، سوزش و تشنگی شدید نشانههای تشخیص آن هستند.
درمانها بر اساس نوع سکسکه
درمان نوع اول (علت گرمی):
- چند جرعه آب گرم مخلوط با روغن بادام به بیمار داده شود.
- بیمار باید غذای سبک میل کند.
- اگر قطع نشد، با استفاده از سکنجبین و آب گرم یا کشکاب و سکنجبین قی (استفراغ عمدی) شود.
- بعد از آن، غذایی نرم مثل حسو (نوعی سوپ یا حریره) داده شود.
- اگر بازهم سکسکه ادامه داشت، یک مثقال ایارج فیقرا با سکنجبین مخلوط و خورانده شود. یا مخلوطی از یک درمسنگ ایارج فیقرا و دو درمسنگ هلیله زردبا سکنجبین تجویز میشود.
- نان را در آب سرد و آب انار شیرین خیسانده و میل کنند.
- پس از این اقدامات، برای مدتی کشکاب مخلوط با آب انار شیرین، آب کدو و روغن بادام مصرف شود.
درمان نوع دوم (علت سردی و رطوبت):
- با خوردن ماهی شور، ترب، سکنجبین، آب شبت، لوبیای سرخ و تخم شاهی قی (استفراغ عمدی) شود.
- بیمار باید بر تشنگی خود صبر کند (کم آب بنوشد).
- بوییدن موادی مانند انگدان (آنغوزه) و جندبیدستر توصیه میشود.
- جویدن موادی مانند کندر، مصطکی، پودنه (نعناع) و راسن (ریشه شیرینبیان مفید است.
- پس از قی، معده با ایارج فیقرا پاکسازی شود.
- از زنیان سداب، سعتر (آویشن) و پودنه در غذاها استفاده شود.
- مصرف دو درمسنگ از داروی سودا (احتمالاً یک جور پودر) به صورت ناشتا مفید است.
- عطسه کردن (با محرکهای عطازا) به حرکت و دفع ماده غلیظ کمک میکند.
- نفس عمیق کشیدن و حبس کردن آن سودمند است.
- داروهایی مانند کمونیا، سجزینا، تریاق اربعه، تریاق بزرگ و فندادقیون بسیار نافع هستند.
- جوشانده مرزنگوش تازه و برگ سذاب تازه را صاف کرده و یک لیوان از آن را با یک قاشق عسل مخلوط و میل کنند.
- یک درمسنگ اسارون نرم شده را با عسل مخلوط و در آب گرم حل کرده و بنوشند.
- بستن انگشتان دست و پا و همچنین احساس ترس و اندوه به صورت کم میتواند سکسکه را آرام کند.
- رفتن به حمام گرم مفید است.
- نیم درمسنگ جندبیدستر مخلوط با سرکه، سکسکه بلغمی و بادی را از بین میبرد.
نسخه یک پودر برای آرام کردن سکسکه بلغمی و بادی
- جندبیدستر (نیم درمسنگ)، قسط تلخ (نیم درمسنگ) و فطراسالیون (یک درمسنگ) را با هم کوبیده و با جوشانده پودنه (نعناع)، انیسون، مصطکی، زیره و ها میل شود.
درمان نوع سوم و چهارم (سردی مزاج و باد غلیظ):
درمان این انواع نیز مشابه درمانی است که برای نوع دوم (ماده سرد و تر) ذکر شد.
درمان نوع پنجم (خشکی و خالی بودن معده):
هدف بازگرداندن رطوبت به بدن است.
- باید شیر تازه، نوشیدنیهای نرم، کشکاب و آب کدو با شکر و روغن بادام داده شود.
- آب انار شیرین مخلوط با کتیرا، لعاب اسفرزه و لعاب تخم شربتی به همراه روغن بنفشه یا روغن بادام مفید است.
- کشیدن روغن بنفشه به بینی و چرب کردن مهرههای پشت و گردن با آن توصیه میشود.
- قرار دادن ضمادی از بنفشه، خطمی، موم و روغن بنفشه روی مهرههای گردن (که ریشه اعصاب است) سود دارد.
- غذاهایی مانند آبگوشت، تخم مرغ نیمبرشت و کشکاب غلیظ باید مصرف شود.
درمان نوع ششم (آماس معده و کبد):
- برای این نوع، باید رگ باسلیق (احتمالاً یک رگ برای حجامت یا فصد) را باز کرد
- آب عنب الثعلب (عصاره انگور روباه؟ احتمالاً یک گیاه خاص) و آب کاسنی با خیارشنبر داده شود.
- برای درمان کامل، باید به فصل مخصوص درمان التهاب معده و کبد در کتب پزشکی مراجعه کرد.
داروهای ساده برای رفع سکسکه
- نمک را با زنیان آسیاب کنید و داخل پارچهای بگذارید و شکم را مالش دهید. زنیان سکسکه، قی، تهوع، آروغ بدبو، سوء هاضمه را بهبود میبخشد.
- شوید، قولنج و سکسکه امتلایی را بهبود میبخشد. سکسکه بلغمی امتلایی و دل پیچه را بهبود میبخشد عرق برگ شوید، نفخ و سکسکه را بهبود میبخشد.
- برگ و ساقه کرفس، سکسکه، سنگ مثانه را ذوب میکند و ربو، تنگی نفس، درد پهلو را بهبود میبخشد. آشامیدن آب کرفس برای درمان آسم و تنگی نفس و سکسکه مفید است.
- خوردن دو تا سه شاخه نعناع به همراه آب انار ترش، اشتها آور است و سکسکه، تهوع، قی، هیضه، خفقان معدی، درد قلب و درد معده را بهبود میبخشد.
- نوشیدن جوشانده نعناع و پرسیاوشان، مقوی معده، تاخیری(مسائل جنسی)، خفقان معدی آروغ و سکسکه ریحی را برطرف میکند.
- جویدن نعناع با مقداری عود یا مصطکی، مقوی قلب، مفرح و افزایش دهنده نیروی جنسی است و سکسکه، خفقان و یرقان را بسیار بهبود میبخشد.
- در ابتدا چای دم کرده دارچین و بادرنجبویه مصرف شود اگر سکسکه درمان نشد با مومیایی اندازه یک دانه گندم یا برنج به همراه آب تخم کرفس درمان میشود انشاءالله.
- یک قاشق عسل را روی زبان بگذارید و زبان را با عسل مالش دهید سکسکه را زود آرام میکند.
- ترکیب عسل و انیسون برای جلوگیری و رفع سکسکه مفید است. یک قاشق مرباخوری پودر انیسون را دم کنید و با عسل شیرین کرده میل کنید.
غلاف نرم پسته در سکسکه و اسهال نافع است: پوست تازه پسته که معمولا دور انداخته میشود، برای رفع سکسکه مفید است. - خوردن مصطکی سکسکه همراه آروغ را بهبود می بخشد.
- پونه، سوزش سینه و معده، سکسکه، تهوع، را بهبود می بخشد. خوردن پونه نهری به همراه سکنجبین، تهوع، قی صفراوی و سکسکه را بهبود می بخشد
- میوه درخت خرمالو، به رفع سکسکه کمک میکند.
- میوه نارنگی سکسکه و قی را بهبود میبخشد.
- نوشیدن جوشانده دارچین به همراه سرکه و مصطکی، برای سکسکه رطوبی مفید است. سکسکه رطوبی یعنی کسی که به مشکلاتی مثل رفلاکس معده و ضعف هضم دچار است.
- خوردن درمنه دل پیچه و سکسکه را بهبود میبخشد.
- زیره باعث دفع ریاح از طریق آروغ میشود و نفخ، سکسکه رطوبی و ریحی را بهبود میبخشد
- نوشیدن روزانه یک درهم عصاره سداب، به رفع سکسکه کمک میکند. نوشیدن دو تا سه اوقیه (یک اوقیه معادل 32 گرم) آب جوشانده برگ سداب با عسل، برای سکسکه مجرب است.
- نوشیدن آب جوشانده تخم سداب یا خوردن یک تا دو درهم (یک درهم معادل 3 گرم) تخم کوبیده شده سداب با عسل یا سکنجبین، مقوی بینایی و گرمکننده معده است، ضرر اكثر سموم را دفع میکند و برای صرع، کابوس، سکسکه ریحی و قولنج ریحی مفید است.
- خوردن لادن، سرفه سرد، دردهای سرد و سکسکه ریحی را بهبود میبخشد
- خوردن چهار درهم (یک درهم معادل 3 گرم) گل نسترن، پاک کننده سینه، مقوی معده، مقوی کبد، محلل ریاح، مسهل قوی و ادرارآور قوی است بیماریهای کبد، سکسکه را بهبود میبخشد. عرق نسترن نیز این اثر را دارد.
- خوردن یک حبه مومیایی با دم کرده تخم کرفس و زیره سیاه، سکسکه ریحی و لقوه را بهبود میبخشد.
- حب القلت، سکسکه، بیماریهای چشم، قولنج و بیماریهای بلغمی را بهبود میبخشد.
- خوردن ریوند با شربت سیب، سکسکه، پارگی عضله، پارگی عصب، کوفتگی و سستی عضله ناشی از ضربه را بهبود میبخشد.
- خوردن ریوند با انیسون و آب گرم، سکسکه، آروغ ترش، ورم لگن خاصره، فتق و دل پیچه را برطرف میسازد.
- خوردن زراوند دراز با آب به رفع سرفه مزمن، سکسکه، یرقان صفراوی کمک میکند
- کشوث با سرکه، قابض است و خونریزی، سکسکه و اسیلان حیض را برطرف میکند.
- گل شب بو، فضولات را از اعماق بدن جذب و به درمان سکسکه کمک میکند
چند داروی قوی برای درمان سکسکه
شربت انارین
این شربت سکسکه را درمان میکند و حالت تهوع را رفع کرده و برای تقویت معده، قلب و کبد موثر است.
روش ساخت
آب انار شیرین و ترش را آبگیری کنید بطوری که گوشته های انار هم در آب باشد. به آن شکر اضافه کنید. به 3 کیلو آب انار، یک استکان عرق نعنا اضافه کنید.
شربت گیاهی برای هضم و کلیهها
مواد لازم:
- زیره کرمانی: 9 گرم
- بادیان (انیسون): 9 گرم
- پونه کوهی: 9 گرم
- کندر: 9 گرم
- نعناع خشک: 4.5 گرم
- آویشن: 4.5 گرم
- رازیانه: 4.5 گرم
- زنیان: 4.5 گرم
- شکر یا قند: به مقدار لازم برای شیرینکردن و قوام شربت
طرز تهیه:
- همه گیاهان (به جز کندر) را با هم بجوشانید.
- بعد از جوشاندن، صاف کنید.
- محلول صافشده را با شکر یا قند بجوشانید تا به شکل شربت غلیظ درآید.
- در آخر، کندر را بکوبید و از الک ریز رد کنید و به شربت اضافه نمایید.
روش مصرف:
میتوان روزانه ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری از این شربت مصرف کرد، بهویژه بعد از غذا.
قرص گیاهی ضد تهوع و سکسکه
این دارو مانع استفراغ میشود و برای رفع سکسکه (فواق) نیز مفید است.
مواد لازم:
- پوست بیرونی پسته (پوست نازک سبز رنگ روی مغز پسته): 18 گرم
- عود هندی (چوب صندل هندی یا آگالوچ): 9 گرم
- مصطکی رومی (رزین درخت پسته مصطکی): 9 گرم
- گل سرخ (گل محمدی خشکشده): 22.5 گرم
- مازو: 22.5 گرم
- آب سیب شیرین طبیعی: به مقدار لازم برای خمیر کردن
طرز تهیه:
- همه مواد خشک (پوست پسته، عود هندی، مصطکی، گل سرخ و مازو) را خوب بکوبید و الک کنید تا پودر نرم شوند.
- پودر بهدستآمده را با آب سیب شیرین خمیر کنید.
- از خمیر قرصهای کوچک (به اندازه نخود یا عدس) بسازید و بگذارید در سایه خشک شوند.
روش مصرف:
هر بار ۴.۵ تا ۹ گرم (۱ تا ۲ قرص کوچک) را همراه آب میل کنید.
سکسکه آورها
- زیاده روی در خوردن به، باعث سکسکه می شود. مسمومیت با تریاک، باعث سستی، افسردگی، تحلیل ارواح، سکسکه
- شیر الاغ، باعث تشدید سکسکه و آروغ میشود و برای سردمزاجان، ترمزاجان، مبتلایان به سردرد سرد، سرگیجه و وزوز گوش، مضر است.
- شیر بز، نفاخ است و آروغ و سکسکه ایجاد میکند

درباره سلمان مومن زاده
من محقق و مدرس طب سنتی هستم. در دانشگاه علوم پزشکی اراک در رشته تاریخ پزشکی از اساتید طب سنتی ایران بهره بردم و سالها در میدان تجربه نیز راه پیموده ام و اکنون برآنم که تجربیات خود را در اختیار شما قرار دهم.
نوشتههای بیشتر از سلمان مومن زاده
دیدگاهتان را بنویسید